top of page
26.jpg
Elegant minimalistic logo with lighthouse for seafood cafe.jpg

RÓLUNK

Elegant minimalistic logo with lighthouse for seafood cafe.jpg

Városunkról

Sepsiszentgyörgy magyar többségű város, Erdély délkeleti szögletében az Olt két partján fekszik, Kovászna megyében. Háromszék legjelentősebb városa, s egyben székvárosa, 1876 és 1918 között Háromszék vármegye, 1968 óta Kovászna megye székhelye. 1880-ban Szemerját csatolták hozzá; ma Kilyén, Szotyor és Sugásfürdő is ide tartozik. A mai várost 1332-ben „Sancto Georgio” néven említik. Már korán vásártartási jogot szerzett, melyet 1520-ban II. Lajos kibővített.

Nevét katolikus templomának patrónusáról, Szent Györgyről kapta,

a harcos lovagról, akit a székely határvédők választottak védőszentjükké. Sepsiszentgyörgy municípium Kilyén és Szotyor beosztott falvakkal.

A 2011-es népszámlálás alkalmával 56.000 főből 40.556 magyar lakost számláltak.

Elegant minimalistic logo with lighthouse for seafood cafe.jpg

Templomunk építéséről

A 89-es rendszerváltozás követően a hozzávetőlegesen 26.000 katolikussal rendelkező városban egyszerre három templom építését vették tervbe: az Őrkőn a cigányok számára kolostortemplom épült, az Állomás negyedben a Szent Benedek imaház bővítését fontolgatták, illetve a Lenin, mai nevén Olt negyedben a város szélén a tömbházak szomszédságában is új templom tervezése kezdődött el.

 

A tervezéskor két fő stílus közül kellett választani. Egy hagyományos, Kós Károly stílusú, népies elemekkel díszített vagy egy modern vonalú templom építése mellett kellett dönteni. A választás végül ez utóbbira esett, mivel azt remélték, hogy a monumentalitás, fehér falfelületek, magas torony kiemeli a templomot a körülötte levő tömbház rengetegből.

 

Csató Béla plébános megrendelésére a Sepsiszentgyörgy ötödik plébánia-templomának terveit Lestyán Andrea tervezőnő készítette el 1990-ben.

A templom alapkőletételét ugyanabban az esztendőben,

Krisztus Király ünnepén Tamás József segédpüspök úr végezte.

A templom építése Szabó Lajos kanonok-plébános idejében történt, 1990–2006 között.

 

A templomépítési költségek kifizetésének tetemes részét a németországi Renovabis Alapítvány fedezte, a ifjúsági ház építésére Rottenburg-Stuttgartból, a belső bútorzat elkészítésére Linzből, a központi fűtés beszerzésére St. Gallenből, a lépcsőzet elkészítésére Augsburgból, a belső bútorzat elkészítésére Mainzból, míg a földgáz bevezetésére Trierből kapott adományokat az építtető. A templommal egybe épült a három szintes (alagsor, földszint, manzárd) ifjúsági ház, amelyet a plébánia lakásnak használunk.

 Az első búcsús szentmisét 1997-ben

Krisztus Király ünnepén tartották a templom alagsorában.

Később vasárnaponként végeztek egy szentmisét az épülő templomban.

 

A templom felszentelését 2006. szeptember 3-án

dr. Jakubinyi György érsek úr végezte.

A templom körüli plébániai élet 2007. augusztus 1-vel indult Dávid György plébános vezetésével. 2021. augusztus 1-től közösségünk plébánosa Takó István, volt kolozsvári egyetemi lelkész.

 

Az új egyházközséghez 1570 család került át a központi Szent József plébánia híveiből.

Örökös szentségimádás időpontja szeptember 3. E napon templomunkban a reggeli szentmise után csendes szentségimádási lehetőség adott, majd szentmisével és szentségi áldással zárjuk imanapunkat.

Elegant minimalistic logo with lighthouse for seafood cafe.jpg

Templomunkról

A templom oltárképe és keresztúti képei Hervai Katalin képzőművésznő alkotásai.

 

A szentélyben a kereszten az élő Krisztus látható, Aki tövissel koronázott és sebhelyes kezeivel mintegy át akarja ölelni közösségét, két oldalt Mária, az Egyház Anyja és Szent János evangélista, az Ige apostola táblaképei vannak elhelyezve.

 

A templomhajóban Szent István, Szent Imre, Szent László, Árpád-házi Szent Erzsébet, Szent Margit, Pongrácz István vértanú, Boldog Apor Vilmos vértanú püspök, Isten szolgája Márton Áron püspök és a kommunista időszak vértanúi és hitvallói táblaképeit láthatjuk. Ugyanitt van elhelyezve a templom Missziós keresztje is.

 

2011-ben Mária Magyarok Nagyasszonya, fából készült egész alakos szobrát állítottuk fel a templom udvarán.

Elegant minimalistic logo with lighthouse for seafood cafe.jpg

Templomunk orgonáját 2009-ben áldotta meg Tamás József segédpüspök úr.

A három manuálos, 42 regiszteres koncertorgona az 1970-es években készült a zürichi Ziegler orgonagyárban és felépítésre került a Montreux-i Szent Vince templomban,

ahol egy negyed évszázadon keresztül hűen szolgálta a liturgiát. Az orgonát kizárólag esztétikai okokból bontották le.

 

Az orgonát a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia orgonaépítő tanszakon diplomázott, majd Ausztriában és Svájcban tovább tanuló és dolgozó Lukács Tamás orgonaépítő mester bontotta le és építette fel templomunkban. Bővebben...

Elegant minimalistic logo with lighthouse for seafood cafe.jpg
bottom of page