top of page

Evangelizációs hetet tartottak

Székely Hírmondó - Némethi Katalin

13 aug. 2021

A Ferenc pápa által meghirdetett családi év jegyében szervezték a gyerek evangelizációs hetet a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébánián.

A hétfőn kezdődött és vasárnap szentmisével záruló nappali tábor foglalkozásain – a járványügyi szabályozások miatt – a megszokottnál kevesebb, mintegy 200 gyerek vehetett részt.
A 15 éves sepsiszentgyörgyi Krisztus Király katolikus plébánián 2009-ben kezdődött az evangelizációs hetek sikersorozata. Az első rendezvényen mindössze 60 gyerek vett részt, ez évről évre nőtt, 2019-ben már hatszázan kapcsolódtak be a vakációs tevékenységbe. Tavaly a járványügyi helyzet miatt nem szervezték meg a programot, idén csökkenteni kellett a résztvevők számát.

– Nagyon sokan jelezték, hogy mennyire várták az evangelizációs hetet. Sajnos, a járványhelyzet miatt kevesebb gyereket tudunk fogadni, elsősorban a hittanos gyerekeinket, a szentmisére járókat, azokat, akikkel év közben is kapcsolatban vagyunk az óvodákban, iskolákban. Ez nem jelenti azt, hogy nincsenek más plébániához tartozó vagy más felekezetű gyermekek a táborban, de valahogy szűkíteni kellett a kört. Máté evangéliumából vett idézet: „Aki teljesíti mennyei Atyám akaratát, az nekem mind testvérem, nővérem és anyám” köré szervezzük a tevékenységeket, kapcsolódva ezzel a Ferenc pápa által meghirdetett család évéhez. A tábor témája nagyrészt ezt öleli fel. Az evangelizáció az örömhír továbbadása, s idén a családra figyelve azt próbáljuk kifejteni, megmagyarázni, hogy Isten a családon belül milyen örömhírt ad nekünk – magyarázta Fülöp Szabolcs segédlelkész.

A legkisebb táborozók kiscsoportos óvodások, a legnagyobbak hatodikosok. A gyerekekkel harminc pedagógus foglalkozik, munkájukat önkéntesek, nagyobb hittanosok segítik.

A résztvevőket tíz csoportba osztották, és a csapatok egy-egy bibliai családnevet kaptak. Ezekkel a családokkal ismerkedtek meg a gyerekek, zászlót, címert készítettek, de beszéltek a család fogalmáról, a gyerekek családon belüli szerepéről, a jó cselekedetekről. Családfa, családi pajzs is készült. Ma (pénteken) azt vizsgálják meg, hogy a sok kis család hogyan kapcsolódik be a plébániai közösségbe, a plébánia az egyházmegyébe és az egyházmegye a világ egyházába, Isten nagy családjába. Szombaton Gidófalvára zarándokol a csapat, ahol a felújított református templomban megtekintik a Szent László freskókat. Vasárnap hálaadó szentmisével zárják a tábort, mely a Dávid György plébánost váltó Ft. Takó István bemutatkozása is egyben, amit szeretetvendégség követ a plébánia udvarán.

A Krisztus Király plébánia által szervezett vakációs programsorozat sikere Fülöp Szabolcs szerint azzal magyarázható, hogy egy fiatal, mozgó közösségről van szó, nagyon sok kisgyerekes családdal és egy jó hangulatú gyerekközpontú rendezvényről, aminek sokan részesei akarnak lenni.

A támogatóknak – Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, Sepsiszentgyörgy Városi Tanácsa, Ataplast, Covamat, Bertis, Ben Balog, Diószegi pékség, kisebb helyi vállalkozók és rengeteg név nélküli adakozó – köszönhetően idén is sikerült megoldani a gyerekek étkeztetését.

bottom of page