Az orgona

 » Az orgona

Az orgona az 1970-es években készült a zürichi Ziegler orgonagyárban és felépítésre került a Montreux-i Szent Vince templomban, ahol egy negyed évszázadon keresztül hűen szolgálta nem csak a liturgiát, hanem az orgona koncertek nagyszámu közönségét.

Egy kiváló hangszer, mely nem csak méretarányaiban, 3 manuál és 42 regiszter, hanem minőségében is tiszteletet parancsol. Kiváló anyagokból készült, fasípsorai nagytöbbsége mahagóni fából, valamint a sípok fémötvözetének minősége is a kiválóságot tükrözi. Az európában legkivállóbban bevált francia diszpozíciót, regiszter kialakítást párosították a svájci pontossággal és tökéletesen elvégzett munkával. Tehát a hangszer nemcsak anyagi minősége, hanem az előadó művész rendelkezésére álló kihasználóképessége sem hagy kivánnivalót maga után.

Az orgonát kizárólag esztétikai okokból bontották le, mivel egy gótikus stílusu templomban nem passzolt a 70-es években beépített kórus, melyen az orgona állt. Tehát a kórus elbontása az orgona elbontásával is járt.

Az orgonát a budapesti Liszt Ferenc zeneakadémia orgonaépítő tanszakán diplomázott, majd Ausztriában és Svájcban továbbtanuló és dolgozó Lukács Tamás orgonaépítő mester bontotta szét és ő is építi föl a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templomban.

 

 

 

Diszpozíció

 

I. Manuál – Pozitívmű:

 

Bourdon 8’

Flute ouverte 4’

Sesquialtera 22/3’ + 1 3/5’

Principal 2’

Larigot 1 1/3’

Mixture 1’ 3-4rgs

Cromorne (Regal) 8’

 

 

II. Manuál – Főmű:

 

Quintaton 16’

Montre 8’

Flute a cheminée 8’

Prestant 4’

Flute conique 4’

Doublette 2’

Forniture 2’

Cymbale 1’

Cornet 8’ 5rgs

Trompete 8’

Clairon 4’

 

 

III.Manuál – Recit –

Redőnymű:

 

Flute a fuseau 8’

Cor de Chamois 8’

Principal 4’

Flute a cheminée 4’

Nasard 2 2/3’

Octavin 2’

Piccolo 1’

Forniture 1’ 1/3 4/5rgs

Carillon 1/2' 3rgs

Doucaine 16’

Chalumeau 8’

Hautbois 4’

 

 

Pedál:

 

Bourdon 32’

Montre 16’

Soubasse 16’

Montre 8’

Flute 8’

Principál 4’

Flute 4’+ 2’

Fourniture 2’ 3-5rgs

Mixture 1’ 3rgs

Bombarde 16’

Trompete 8’

Chalumeau 4’